Drugi međuresorni dijalog ponovno okupio velik broj aktera politike zaštite prava potrošača u RH

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 26.02.2019.
Nakon prvog uspješnog okupljanja većine dionika politike zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj na jednom mjestu u prosincu prošle godine, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je drugi po redu Međuresorni dijalog za unaprjeđenje politike zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj. Bila je to prilika da se predstave zaključci koji su doneseni na prethodnom susretu, mjere koje su u međuvremenu poduzete, kao i aktivnosti koje se još planiraju provesti. Među brojnim uzvanicima ovog susreta, prisutni su bili i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, potpredsjednik HGK Josip Zaher, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Tonko Obuljen, zamjenik predsjednika Vijeća Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, te mnogi drugi predstavnici tijela državne vlasti, regulatornih agencija i udruga za zaštitu potrošača.

Drugi Međuresorni dijalog otvorila je državna tajnica Mikuš Žigman koja je naglasila kako Ministarstvo, kao koordinator ove politike, u posljednje dvije godine poduzima brojne aktivnosti i ulaže značajne napore kako bi osnažilo područje zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, umrežilo sve njegove dionike i pokrenulo široku suradnju s ciljem postizanja što boljih rezultata. „Ovo je nastavak priče koju smo započeli u prosincu na prvom međuresornom dijalogu, ali i kontinuitet politike koju provodimo u ovom području koje nam je izuzetno važno. Svi dionici politike zaštite prava potrošača okupljeni na jednom mjestu s istim ciljem, jedini je način kako ćemo unaprijediti cijelo ovo područje na dobrobit krajnjih potrošača, naših građana“ istaknula je Mikuš Žigman.


Zajednički zaključci poslužit će kao temelj za donošenje novih mjera


Također, državna tajnica je iskoristila priliku pozvati sve prisutne da se u petak, 15. ožujka, pridruže Ministarstvu u obilježavanju Svjetskog dana potrošača koje će se održati u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ovogodišnja tema obilježavanja je „Pametno s pametnim tehnologijama – zaštita potrošača u digitalnom svijetu“ s naglaskom na edukaciji mlađe populacije, posebice učenika osnovnih i srednjih škola.

U prvom dijelu susreta istaknuti su zajednički zaključci prvog Međuresornog dijaloga na kojem je naglasak bio na važnosti nastavka jačanja međuresorne suradnje i uspostavljanja zajedničke platforme za dijalog svih dionika procesa zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj. Predstavnici ministarstava i regulatornih agencija govorili su o aktivnostima i mjerama koje se poduzimaju kako bi se zakonodavni okvir u ovom području dodatno unaprijedio. Govorilo se i o mogućnostima financiranja rada udruga za zaštitu potrošača u RH, a osnovne standarde dodjele sredstava iz javnih izvora putem programa i projekata predstavila je zamjenica ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH Vesna Lendić Kasalo. Konkretno, istaknuto je nekoliko različitih programa i natječaja koje provode resorna ministarstva, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva ili Europska unija, a na koje se udruge mogu javiti.

U sklopu dijaloga predstavljena je i uloga jedinica lokalne samouprave u provedbi politike zaštite potrošača, o kojoj su više govorili gradonačelnik Murskog Središća Srpak i savjetnik predsjednika Udruge općina u RH Mladen Puškarić, a na kraju su održane interaktivne radionice koje su iznjedrile nove zajedničke zaključke, koji će poslužiti kao temelj za donošenje novih mjera u segmentu politike zaštite prava potrošača. Glavna pitanja o kojima su sudionici raspravljali odnosila su se na kapacitete i mogućnosti korištenja EU sredstava i komunikacijske kanale putem kojih se može doprijeti do što većeg broja građana RH.

Posljednja izmjena: 05.04.2019.