Zračni promet - nedosljedna pravila o ručnoj prtljazi i njezinoj cijeni

Izvor: Europski parlament, 18.10.2023.

U rezoluciji o jedinstvenim standardima za ručnu prtljagu u zračnom prometu, zastupnici u Europskom parlamentu tvrde da su potrebna dosljedna pravila EU-a o njezinoj veličini i cijenama.

U tekstu usvojenom 4. listopada 2023. ističe se zabrinutost građana zbog dilema i neugodnosti uzrokovanih nedosljednim pravilima o ručnoj prtljazi kod zračnih prijevoznika. Zakonodavstvo EU-a o pravima putnika u zračnom prometu trebalo bi revidirati kako bi se ponudilo rješenje, navodi se u rezoluciji.

Različita pravila zračnih prijevoznika o dopuštenoj prtljazi dovode do skrivenih naknada i otežavaju usporedbu cijena, kažu zastupnici u Europskom parlamentu. Osim toga, kada putnici koriste različite zračne prijevoznike ili moraju promijeniti svoje planove, nedosljedna pravila stvaraju zabunu. Zastupnici naglašavaju da bi pri preispitivanju postojećeg zakonodavstva EU-a o uslugama zračnog prijevoza Komisija trebala u potpunosti provesti relevantnu presudu Suda Europske unije. Sud je utvrdio da zračni prijevoznici ne bi trebali naplaćivati dodatak za ručnu prtljagu „pod uvjetom da takva ručna prtljaga ispunjava razumne zahtjeve u pogledu svoje težine i dimenzija te da je u skladu s primjenjivim sigurnosnim zahtjevima”. Novo zakonodavstvo također bi trebalo riješiti druge skrivene troškove, na primjer naknade povezane s raspodjelom mjesta u zrakoplovu, tvrde zastupnici u Europskom parlamentu.

Kontekst

Europska komisija pokrenula je savjetovanje radi preispitivanja Uredbe o uslugama zračnog prijevoza, kako je navedeno u njezinoj najnovijoj komunikaciji o strategiji mobilnosti.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.


Posljednja izmjena: 18.10.2023.