Zaštitite se od investicijskih prijevara putem interneta

Izvor: HANFA, 22.09.2022.

Primili ste poziv s nepoznatog broja i osoba s druge strane nudi vam jedinstvenu priliku za ulaganje s velikim povratom? Kliknuli ste na primamljiv oglas koji opisuje kako su se vaši sugrađani obogatili kroz ulaganje od samo 250 eura i poziva vas da učinite isto? Opisane situacije nažalost nisu prvi korak u pametnom ulaganju, već najčešće početak sofisticiranih investicijskih prijevara, čijih je žrtava u Hrvatskoj sve više.

Internet je mjesto koje već godinama kibernetičkim kriminalcima nudi mnogo prilika za prijevare. Kako su korisnici interneta postajali sve svjesniji različitih oblika kibernetičkih prijevara, tako su i taktike kriminalaca postajale sve uglađenije. Organizatore prijevara u virtualnom svijetu teško je otkriti jer mogu biti u bilo kojem dijelu svijeta, a to u praksi znači i da čim jedna kriminalna shema propadne ili naiđe na smanjen interes korisnika, kriminalci već smišljaju drugu, još učinkovitiju.

Pametno ulaganje ili sofisticirana investicijska prijevara?

U posljednje vrijeme diljem Europe i u Hrvatskoj u porastu su tzv. investicijske prijevare čiji je cilj izvući što veću količinu novca od žrtava kojima se obećavaju visoki povrati za mali ulog. Najčešće se radi o ponudama za unosne investicije u dionice, obveznice, kriptovalute, resurse, zlato ili zemljišta. Teško je utvrditi tko stoji iza takvih shema, ali uglavnom se radi o inozemnim društvima koja nemaju dozvolu za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske ili su čak, što je još i češće, u potpunosti lažna! Samo neki od takvih učestalih primjera u posljednje su vrijeme pozivi predstavnika platforme GlobalCG, društva Ford Beckett ili platforme soltechx.com i zato ako primite njihov poziv, budite izuzetno oprezni, možda je riječ o prijevari!

Prijevara se najčešće provodi u nekoliko faza: namamljivanje žrtve, osiguranje inicijalnog uloga, lažno predstavljanje rasta investicije putem izmišljenih internetskih stranica, zahtijevanje dodatnog ulaganja, odbijanje isplate i nuđenje povrata izgubljenog, ali uz prethodnu uplatu provizije.

U realnosti, novac koji je žrtva uplatila odmah je prebačen u različite banke diljem svijeta te je kroz kompleksnu mrežu pranja novca uplaćen na račune tvrtki u vlasništvu kriminalnih skupina.

U praksi prijevara izgleda tako da korisnik interneta klikne na jedan od plaćenih oglasa na društvenim mrežama ili internetskim portalima koji prikazuju ispovijesti „Kako sam se obogatio“, a često i nedopušteno koriste slike i lažne izjave slavnih osoba kako bi namamili žrtve. Oglas potencijalnog ulagatelja vodi na lažnu stranicu navodnog investicijskog društva uz zahtjev za unošenje osobnih podataka (ime i prezime, adresa, broj mobitela itd.). Uneseni osobni podaci tada se prosljeđuju u pozivne centre kriminalnih skupina, odakle njihovi pripadnici upućuju telefonski poziv korisniku predstavljajući se kao agenti ili brokeri, a u razgovoru predstavljaju (lažnu) investicijsku priliku i nagovaraju osobu na inicijalno ulaganje od 250 eura.

U razgovoru „agenti“ često dijele detalje i stručne izraze koji mogu zvučati vjerodostojno, a koriste prijateljski ton kako bi zadobili povjerenje žrtve. Nakon što žrtva uplati inicijalni depozit, dobiva pristup lažnoj internetskoj stranici i osobnom računu putem kojeg može pratiti stalan rast svojih ulaganja. Ovdje je važno napomenuti kako dizajn tih stranica sve češće izgleda sofisticirano, odnosno nalikuje stranicama stvarnih investicijskih društava, a uključuje i izmišljene „dokaze“ legitimnosti, potvrde, licence ili uspješne priče korisnika. Žrtva najčešće u vrlo kratkom vremenu može uočiti kako je njezino ulaganje naraslo s 250 eura na primjerice 50.000 eura, nakon čega „agent“ traži od žrtve daljnje ulaganje kako bi osigurala još veći povrat. Žrtva tada ima dvije opcije – nastaviti uplaćivati sredstva ili tražiti povlačenje „zarađenih“ sredstava, što naravno neće biti moguće.

Naime, kada žrtva zatraži isplatu, „agent“ odugovlači i daje razna obrazloženja poput: „Sada nije pravo vrijeme za povlačenje“, „Vaša su sredstva zamrznuta do daljnjeg“ itd. Nakon što žrtva počne inzistirati na isplati ili sumnjati da je prevarena, kriminalci mogu započeti posljednju fazu prijevare davanjem obećanja kako će isplatiti novac, ali uz malu uplatu žrtve za „proviziju“, „bankarske troškove“, „porez“ i slično. U nekim slučajevima kriminalci prijete tužbama i sličnim iznudama te često i zastrašuju žrtvu ne bi li izvukli dodatan novac. Kada izvuku dovoljno novca ili kada se priča previše proširi u javnosti i postane neučinkovita, takve lažne internetske stranice obično bivaju izbrisane i nestaju zauvijek.

Informiranost i educiranost kao najučinkovitija zaštita

Financijske prijevare prisutne su već desetljećima pa možemo pomisliti da je već dovoljan broj ljudi s njima upoznat te zna kako ih uočiti i kako ne postati žrtvom takvih kriminalnih poduhvata. No to nažalost nije istina. Bez obzira na to koliko su dugo prisutne, financijske prijevare i dalje donose ogroman profit kriminalcima. Žrtve ostaju bez financijskih sredstava, ali često i bez moralne ili kaznene zadovoljštine jer je takve kriminalne mreže teško u potpunosti uništiti.

Neki znakovi upozorenja koji odmah odaju financijsku prijevaru su oglasi na društvenim mrežama i portalima, a koji (bez dopuštenja) koriste slike i lažne izjave slavnih osoba s temom brzog bogaćenja. Primjerice, često možete vidjeti oglase u kojima poznati Hrvati poput sportaša, glazbenika ili poduzetnika opisuju kako su zaradili veliku količinu novca i pozivaju vas da kliknete i uključite se. Jasno je da se u tom slučaju radi o lažnim navodima, na koje ne smijete nasjedati. Suzdržite se od komunikacije s takvim stranicama, ne dijelite svoje osobne podatke i ne uplaćujte novac na njihove račune.

Lažne internetske stranice, iako dizajnom mogu odavati dojam legitimne stranice, također mogu imati nekoliko znakova upozorenja. Treba vam biti sumnjivo kada se pojave skočni prozori koji traže osobne i bankovne podatke, kao i naglašavanje hitnosti. Ako ste završili na jednoj od takvih stranica, ne ostavljajte svoje osobne podatke i ugasite stranicu te izbrišite kolačiće za tu internetsku lokaciju u svojoj povijesti pretraživanja.

Ako ste pak primili poziv s nepoznatog broja, a osoba s druge strane nudi vam sigurnu investiciju s velikom dobiti za mali ulog, ne ulazite u razgovor i odmah prekinite vezu te blokirajte broj. Ne vjerujte grandioznim najavama i zapamtite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, tada vjerojatno nije istinita. Banke i legitimne financijske institucije nikada od vas neće tražiti osobne ili bankovne podatke putem telefona ili e-maila.

Ako odlučite nastaviti razgovor, pitajte osobu s kojom razgovarate na koji je način došla do vašeg telefonskog broja i točan naziv brokerskog društva čije vam se usluge nude, a zatim provjerite u registrima Hanfe postoji li takvo društvo te smije li pružati usluge u Hrvatskoj. Naime, sva investicijska društva moraju biti navedena u registru Hanfe, bez obzira na to je li riječ o domaćim društvima ili inozemnim društvima notificiranima u Hrvatskoj. Ako se društvo ne nalazi u registrima, ne ulazite s njim u poslovni odnos, a posebnu pozornost obratite na društva iz tzv. trećih zemalja (bilo koja zemlja koja nije dio EU-a) koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Vanuatu, Maršalovi Otoci i drugi. Takva su područja poznata po slabijoj regulaciji i čestim prijevarama.

Uz sve navedeno, ne šteti ponoviti i osnove internetske sigurnosti – koristite antivirusne programe, kupujte online samo na provjerenim stranicama, ne dijelite osobne podatke na društvenim mrežama, pamtite, a ne zapisujte i ne otkrivajte PIN svoje bankovne kartice i ostale lozinke te se informirajte i potražite stručan i provjeren financijski savjet prije nego započnete s bilo kakvim ulaganjem. Žrtve financijskih prijevara trebaju biti posebno oprezne jer ako ste jednom sudjelovali u nekoj od prijevara i uplaćivali novac, izgledno je da će vas kriminalci ponovno ciljati ili prodati vaše osobne podatke drugim prevarantima. U konačnici, ako sumnjate da ste žrtva investicijske prijevare ili ako ste svoje osobne i bankovne podatke podijelili s nekim na koga sumnjate da je dio prijevare, odmah kontaktirajte svoju banku te prijevaru prijavite policiji.

Kako biste saznali više o tome na što je potrebno obratiti pozornost prije odluke o ulaganju, proučite Hanfinu edukativnu brošuru u kojoj su ponuđeni i savjeti kako se zaštiti od online financijskih prijevara. 


Posljednja izmjena: 22.09.2022.