Valentinovo 2022.: odaberite sigurne darove

Izvor: Europski potrošački centar Hrvatska, 10.02.2022.

Od personaliziranog nakita do remena od prave kože – internet je prepun ideja što pokloniti ovog Valentinova. Ali imajte na umu da vas samo jedan korak dijeli od ljubavi do kupnje i od kupnje do razočaranja. Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja, Europski potrošački centar Hrvatska vam u nastavku donosi korisne potrošačke savjete.


Čuvajte se dropshipping stranica prilikom kupnje poklona za Valentinovo


Ako ste na internetu uočili savršen dar, predobar da bi bio istinit - budite oprezni! Moguće da se prodaje putem dropshipping stranice.


Dropshipping je poslovni model u kojem online trgovac predstavlja, tj. nudi određeni proizvod, preuzima narudžbu kupca, a zatim plaća proizvođaču, često sa sjedištem u Aziji, da naručeni proizvod isporuči izravno kupcu. Iako dropshipping sam po sebi nije prijevara, često dovodi do neugodnih iznenađenja. Naime, vrijeme isporuke može biti jako dugo, isporučeni proizvod može biti loše kvalitete ili čak krivotvoren, a kupac će možda čak morati platiti i carinske pristojbe da bi primio svoju narudžbu.


Kako ne biste upali u zamku dropshippinga, savjetujemo vam da prije naručivanja:

  • provjerite ozbiljnost i pouzdanost trgovca
  • pročitate opće uvjete poslovanja i
  • usporedite cijene u odnosu na druge online trgovce.

Više informacija o dropshippingu te kako izbjeći skupo plaćanje pošiljki pročitajte ovdje - https://www.ecc-croatia.hr/vijesti/150/dropshipping-evo-sto-trebate-znati-da-izbjegnete-skupo-placanje-kupujuci-putem-interneta


Budite sigurni prije kupnje personaliziranog poklona putem interneta


Iako prilikom kupnje putem interneta načelno imate na raspolaganju rok od 14 dana od zaprimanja narudžbe da se predomislite i vratite proizvod, i kod ovog pravila postoje iznimke. Te iznimke uključuju:

  • kupnju proizvoda za koji ste tražili da bude personaliziran ili
  • pružanje usluge za slobodno vrijeme, za koju je dogovoreno da bude pružena određenog datuma (primjerice usluga smještaja za vrijeme godišnjeg odmora).

Stoga dobro razmislite prije nego naručite narukvicu s ugraviranim imenom vaše drage osobe ili ulaznicu za koncert omiljenog benda vaše voljene osobe. Ovakve poklone naknadno nije moguće vratiti trgovcu niti tražiti povrat novca.


Dodatne informacije o sigurnoj kupovini putem interneta pročitajte ovdje - https://www.ecc-croatia.hr/trgovina-putem-interneta .


Jamstvo u slučaju problema s internetskim stranicama za upoznavanje


Dobra vijest za one koji traže poznanstvo na internetu! Od 1. siječnja 2022. godine imate zakonsko jamstvo sukladnosti za sve digitalne usluge. I stranice za upoznavanje su dio tog jamstva. Konkretno, ako više ne možete pristupiti svom profilu ili ako primjerice usluga chata više ne radi, možete zatražiti popravak usluge, a ako to nije moguće, možete zatražiti smanjenje cijene ili čak otkazivanje pretplate.


Dodatne savjete kako izbjeći pretplatničke zamke na internetskim stranicama i aplikacijama za sklapanje poznanstava pročitajte ovdje - http://www.cut.hr/resources/publikacije/77/ecc-priopcenje-valentinovo-2021.pdf


U slučaju dodatnih pitanja i spora sa trgovcem sa sjedištem u drugoj državi EU-a, Norveškoj, Islandu ili Ujedinjenoj Kraljevini, kontaktirajte Europski potrošački centar Hrvatska - https://www.ecc-croatia.hr/kontakt/Posljednja izmjena: 10.02.2022.