Savjeti građanima: Ne odgovarajte na razne oblike internetskih prijevara

Izvor: Ministarstvo unutarnjih poslova, 25.01.2021.
Ministarstvo unutarnjih poslova savjetuje građanima pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje lozinki te ažuriranje antivirusnih alata.

Policija je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1500 EUR u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Mole se građani da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova savjetuje građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti, dostupni su na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu Ministarstva unutarnjih poslova.

Posljednja izmjena: 25.01.2021.