Predavanje „Zaštita potrošača i obveze trgovaca“ u sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 24.10.2023.

Već tradicionalno, u Poreču se tijekom listopada održavaju brojna svakodnevna događanja, predavanja, susreti, degustacije u sklopu manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču, koju organizira Grad Poreč-Parenzo, odnosno, njegov Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove, s ciljem da se potakne poduzetnički duh, pomogne postojećim poduzetnicima, ali i onima koji to tek planiraju postati, te nastavi partnerska suradnja između Grada i poduzetništva.

U sklopu istog, ovaj petak, 27. listopada 2023. u 13 h u Velikoj vijećnici predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održat će predavanje „Zaštita potrošača i obveze trgovaca“ tijekom kojeg će trgovcima pojasniti novine koje je donio važeći Zakon o zaštiti potrošača koji je stupio na snagu sredinom prošle godine. 

Predavanje će, među ostalim, biti fokusirano na pojašnjavanje najvažnijih odredbi vezanih uz isticanje cijena tijekom provođenja posebnih oblika prodaje. Predmetne odredbe pokazale su se najizazovnijima tijekom prilagodbe trgovaca na izmjene Zakona o zaštiti potrošača te se čini da, čak i nakon proteka više od godine dana primjene Zakona o zaštiti potrošača, još uvijek postoje trgovci koji svoju praksu nisu uskladili s važećim odredbama. Tijekom predavanja razjasnit će se i razlike između isticanja cijena tijekom provođenja posebnih oblika prodaje i informiranja potrošača o posebnim uvjetima prodaje koji se odobravaju za različite oblike plaćanja (kartično plaćanje, i sl.) ili za pojedine skupine potrošača (umirovljenike, članove klubova vjernosti i sl.). Također, jedna od tema predavanja bit će i novine u pogledu prava potrošača na podnošenje pisanog prigovora, kao i obveze koje proizlaze za trgovca sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Nadalje, bit će pojašnjene i novine koje su donijeli podzakonski propisi koji su uslijedili nakon donošenja Zakona o zaštiti potrošača, uz osobiti naglasak na izmjene odredbi koje se odnose na provedbu sezonskih sniženja.

Program Mjeseca poduzetništva možete pronaći na sljedećoj poveznici: Listopad u Poreču u znaku poduzetništva – pogledajte bogat program.

Pozivamo sve trgovce da sudjeluju na predavanju.

PDF PROGRAM


Posljednja izmjena: 24.10.2023.