Pokrenuta inicijativa Uštedi energiju!

Izvor: Energetski institut Hrvoje Požar, 08.10.2021.

Uštedi energiju i novac u kućanstvu

 

Inicijativa Uštedi energiju! osmišljena je u sklopu europskoga projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.


Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica – Labelko spašava Zemlju, bojanka i kratki video sadržaji). Slikovnica je otisnuta u više od 10.000 primjeraka, koji će biti poslani školama diljem Hrvatske te besplatno podijeljeni učenicima. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici - https://ustedienergiju.hr.


U sklopu projekta snimljen je i igrani edukativni film za djecu (Što kad nestane struje?!) o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Radnja filma događa se u tipičnoj obitelji s troje djece te ih promatramo u njihovoj svakodnevici dok ih kćer Dora pokušava senzibilizirati na uštedu energije i osvijestiti o potrebi zaštite okoliša. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za izrađene materijale, uz mišljenje da će slikovnica i igrani film pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.


Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije (Uštedi energiju − sačuvaj prirodu! − YouTube).

Osim navedenoga, u sklopu projekta LABEL2020 razvijen je i alat koji omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda i izračun troškova s ciljem optimalnoga odabira proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda (EPREL). Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe odabranih proizvoda komparacijom dugoročne uštede energije i povezanih troškova.


Na stranici je i video koji korak po korak objašnjava korisnicima kako se alat upotrebljava.


Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.


Zadatak projekta LABEL2020 bio je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Dobrodošli su svi koji žele podržati ovaj projekt jer zajedno možemo učiniti mnogo.


Učini razliku!

Uštedi energiju − očuvaj prirodu!

 

Facebook, InstagramYouTube i LinkedIn.

 

O projektu LABEL2020


Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.


Posljednja izmjena: 15.03.2022.