Održana premijera dječjeg eko edukativnog igranog filma: „Što kad nestane struje?“

Izvor: Energetski institut Hrvoje Požar, 25.10.2021.

Dana 21.10.2021. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad pred djecom drugoga razreda OŠ Dragutina Domjanića, održana je premijera dječjeg eko edukativnog igranog filma – „Što kad nestane struje?“.


Film je snimljen u sklopu inicijative Uštedi energiju!, a tema filma je vezana uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Kroz film se tema provlači na vrlo zanimljiv i djeci prihvatljiv način tako da se lako mogu pronaći i poistovjetiti sa malim glumcima ali i situacijama iz filma.


Radnja filma događa se u obitelji Marić s troje djece te ih promatramo u njihovoj svakodnevici dok ih kćer Dora pokušava senzibilizirati na uštedu energije i osvijestiti o potrebi zaštite okoliša.


Što se događa kada u današnje vrijeme Playstationa, mobitela i konstantne potrebe za Internetom nestane električne energije?


Jesmo li smo sposobni više išta raditi bez da smo na nekom od ekrana i jesmo li svjesni kako i na koji način možemo smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš?


To su neka od pitanja kojima se na poučan ali i zabavan način bavi ovaj film.


Nakon filma program je vodila Martina Komerički, voditeljica komunikacija projekta, te je na pozornicu pozvala i glumačku ekipu koja je odgovarala na pitanja malih gledatelja. Prisutnim mališanima film se jako svidio te su pokazali vrlo visok interes u budućim naporima da malim promjenama navika krenemo zajedno više raditi na uštedi energije ali i time očuvanju samog okoliša.


Namjera nam je film distribuirati u sve hrvatske škole kako bi ga mališani mogli pogledati na nekom od satova koji se bave eko tematikom.


Agencija za odgoj i obrazovanje dala je pozitivnu ocjenu za scenarij filma, uz mišljenje da će igrani film pozitivno utjecati na ponašanja djece te doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti budućih generacija.


Film će uskoro biti dostupan i široj javnosti.

 

ULOGE:

Tihana Lipovec Fraculj ... mama Maša

Goran Vrbanić .................. tata Medo

Ana Lipovec Fraculj ......... Dora

Lora Kalinić ....................... Nina

Vito Košarić ....................... Grga


NARATOR: Nikša MarinovićScenarij za film potpisuje Tihana Lipovec Fraculj koja ujedno glumi u filmu majku, gospođu Marić.


Tihana Lipovec Fraculj (1980.), diplomirala kroatistiku, komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađala brojne kazališne, lutkarske i glumačke radionice i seminare, a od 2000. godine vodi dramske radionice za djecu i mlade. Niz godina radila je kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama te bila glavna urednica dječjeg časopisa „Bambbino“. Piše dječje bajke, priče, pjesmice i igrokaze, glumi u dječjim predstavama te sinkronizira crtane filmove. Osniva 2011. godine Kreativni centar „Košnica“ s ciljem poticanja kreativnog razvoja djece predškolske i školske dobi s posebnim naglaskom na dramski odgoj. Drži razne dramske edukacije namijenjene učiteljima, odgojiteljima i svima koji rade s djecom i mladima.


Inicijativa Uštedi energiju! u sklopu koje je film snimljen, osmišljena je kao dio europskog projekta LABEL2020 u želji da se građanima na jednostavan i zanimljiv način objasni kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.


Na internetskoj stranici https://ustedienergiju.hr uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti energiju nalaze se i zanimljivi sadržaji za najmlađe (slikovnica – Labelko spašava Zemlju, bojanka i kratki video sadržaji). Slikovnica je otisnuta u 10 500 primjeraka, koji su poslani na 907 škola diljem Hrvatske. Građani slikovnicu mogu prelistati i preuzeti na navedenoj internetskoj stranici - https://ustedienergiju.hr.


Uz sadržaje za najmlađe tu je i niz zanimljivih videa s kratkim i jednostavnim savjetima o načinima uštede energije. Svi sadržaji su na društvenim mrežama i Youtube kanalu pod jedinstvenim imenom – Ustedi energiju.

 

O projektu LABEL2020


Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.


Posljednja izmjena: 28.01.2022.