Nova energetska oznaka i novi alat za provjeru učinkovitosti

Nova aplikacija − PROVJERA UČINKOVITOSTI UREĐAJA
 
Usporedite proizvode, provjerite njihovu učinkovitost i ukupne troškove!
 
Provjera učinkovitosti uređaja − nova mrežna aplikacija koja podržava odabir učinkovitih kućanskih uređaja, televizora i elektroničkih zaslona


Europska unija nedavno je uvela nove energetske oznake za kućanske uređaje, televizore i elektroničke zaslone koje će kupcima pružiti kvalitetniju podršku pri odabiru proizvoda. Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornome konceptu razreda energetske učinkovitosti od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a i potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.
 
Novost: energetska oznaka za izvore svjetlosti od 1. rujna dolazi na tržište - Nova energetska oznaka za izvore svjetlosti - YouTube
 
Tijekom početnoga razdoblja uvođenja novih energetskih oznaka proizvodi razreda A neće biti dostupni za sve skupine proizvoda. Za neke će skupine proizvoda najučinkovitiji modeli pripadati samo razredima B ili C. Oznaka A, koja predstavlja energetski najučinkovitiji razred, vratit će se na tržište tek kada proizvođači osmisle učinkovitije modele proizvoda. Stoga bi u početnome razdoblju potrošačima moglo biti izazovno na prvi pogled shvatiti koji su proizvodi među trenutačno dostupnima na tržištu najučinkovitiji.
Stoga će za početak kupci trebati neke smjernice o tome kako se služiti novim energetskim oznakama za učinkovitu usporedbu proizvoda. Takve smjernice sada pruža potpuno nov alat nazvan Provjera učinkovitosti uređaja, a koji se može upotrebljavati i kao mobilna verzija u trgovinama, ali i pri internetskoj kupnji.
Jednostavna usporedba i odabir energetski učinkovitih i troškovno prihvatljivih proizvoda u trgovinama i prilikom kupnje preko interneta kao potpora uštedi na troškovima tijekom vijeka trajanja uređaja.
Alat Provjera učinkovitosti uređaja razvijen je u sklopu Label 2020 projekta, koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.
Ključne su značajke ovoga alata:
  • prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona
  • prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda
  • izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnome vijeku trajanja proizvoda
  • usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele
  • detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.
Upotrebom alata kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnoga modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.
 
Kako pristupiti alatu i kako se njime služiti?
U videu Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata - YouTube možete pronaći detaljno prikazan cijeli proces korištenja alata.
Da biste pristupili alatu, na računalu, pametnom telefonu ili tabletu jednostavno slijedite poveznicu https://tool.label2020.eu/hr. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnome telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unesite dio broja modela proizvoda da biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su na stranici: https://tool.label2020.eu/hr/kako-koristiti-ovaj-alat.
 

Posljednja izmjena: 23.08.2021.