Izvješće o intelektualnom vlasništvu i mladima povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja

Izvor: Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je Izvješće o intelektualnom vlasništvu i mladima – pokazatelji za 2022. godinu (Intellectual Property and Youth Scoreboard 2022).

Ovo izvješće rezultat je istraživanja provedenog među mladim građanima Europske unije, koje se periodički ponavlja svake tri godine, a odnosi se na stavove i percepciju mladih o poštivanju prava intelektualnog vlasništva. 


Istraživanje je provedeno u veljači 2022. godine na uzorku od 22 021 ispitanika (u dobi od 15 do 24 godine) iz 27 država članica Europske unije.


Iz podataka za Hrvatsku prikupljenih u ovom istraživanju proizlazi da je 31% ispitanika izjavilo da je u proteklih dvanaest mjeseci namjerno kupilo krivotvoreni proizvod, što je značajan broj ali je ipak manji od utvrđenog prosjeka na razini EU-a (detaljna tabela s podacima za sve države članice dostupna je na str. 52 Izvješća), a 28% ispitanika svjesno je pristupalo internetskim servisima s piratskim sadržajem. Međutim, 56% mladih ispitanika iz Hrvatske izjavilo je da radije pristupa autorskim djelima putem legalnih internetskih servisa, što je svakako ohrabrujući podatak. Izvješće donosi i podatke o tome kako su se mladi u Hrvatskoj očitovali o pojedinim pitanjima iz ovog istraživanja pa je slijedom toga iznimno koristan izvor informacija o stavovima i percepciji mladih u ovom području.


Više o tome možete pročitati ovdje.


Dostupan je i sažetak izvješća na hrvatskom jeziku kao i prigodni video sadržaj s prijevodom na hrvatski jezik.Posljednja izmjena: 09.06.2022.