Internetska platforma za trgovanje Migotrade.com nema odobrenje za trgovanje na području Republike Hrvatske

Izvor: HANFA, 01.02.2021.
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava ulagatelje iz Hrvatske na internetsku platformu za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) Migotrade.com. Navedena internetska plaftorma i društvo koje njome upravlja, Smart iSolution LLC, First Floor, First St Vincent Bank Ltd Building, Kingstown, Sveti Vincent i Grenadini, nemaju odobrenje za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske.

Hanfa poziva ulagatelje iz Hrvatske da ne trguju putem navedene platforme i da ne prihvaćaju ponude za trgovanje njezinih prodajnih predstavnika. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja te platforme i ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prevare ulagatelja.

Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Hrvatske javno su dostupni na internetskim stranicama Hanfe (https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/) te ovim putem još jednom pozivamo ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske.

Neovisno o spomenutoj platformi, Hanfa napominje da zbog velikog broja pružatelja usluga koji svoje usluge pružaju preko interneta iz cijelog svijeta, na stranici Hanfe jednostavno nije moguće dati pojedinačno upozorenje u vezi sa svakim društvom koje nije u registrima Hanfe te je stoga važno da ulagatelji prije svakog trgovanja sami u registru Hanfe provjere posluje li neki pružatelj usluga legalno ili je riječ o vjerojatnoj prevari.

Napominjemo da su na internetu dostupne razne stranice preko kojih postoji mogućnost provjere je li kod neke platforme za trgovanje i društva koje upravlja tom platformom riječ o prevari ili ne. No Hanfa ne može potvrditi vjerodostojnost takvih stranica ni garantirati za točnost informacija koje se na njima nude, no potencijalni ulagatelji mogu uzeti u obzir i informacije s takvih stanica kod donošenja odluke o eventualnom početku trgovanja preko tih platformi.

Hanfa je izdala brošuru o trgovanju preko interneta u kojoj je na jednostavan način pojašnjeno na što je potrebno obratiti pažnju prilikom odluke o trgovanju, a  ona je dostupna ovdje: https://www.hanfa.hr/media/5046/2020-10-06-bro%C5%A1ura-finalna.pdf.

Posljednja izmjena: 01.02.2021.