Edukativna kampanja „EU bira sigurnu hranu“

Izvor: Europska agencija za sigurnost hrane, 28.10.2022.

Kampanju u Hrvatskoj provode Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dajući na ovoj stranici preporuke kako izbjeći bolesti koje se prenose hranom, održavati higijenu hrane, smanjiti njezino bacanje, zašto je važno izbjegavati akrilamid, čitati deklaracije i druge savjete iz područja sigurnosti hrane koji potrošačima mogu pomoći u svakodnevnom odabiru, rukovanju, pripremi i skladištenju hrane.  

 

U tu svrhu izrađen je niz materijala, među kojima i edukativni video kulinarskog dvoboja dvoje poznatih europskih chefova (Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina), kojima dvoje znanstvenika odnosno stručnjaka pomaže dajući savjete o sigurnosti hrane, a jedno od njih je i stručnjakinja iz Hrvatske. Video na zabavan, ali edukativan način približava temu sigurnosti hrane potrošačima, savjetujući na što trebaju pripaziti pri svakodnevnom rukovanju namirnicama te daje korisne preporuke, primjerice za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.

 

Video je dostupan na poveznici te službenoj stranici European Food Safety Authtority

 

 

 


Posljednja izmjena: 28.10.2022.