26 država u 36 dana: Komisija otkriva vozni red vlaka za povezivanje Europe

Izvor: Mreža Europskih potrošačkih centara, 12.07.2021.
Prema zamisli Europske komisije u sklopu Europske godine željeznice 2021. i zahvaljujući iznimnoj suradnji industrijskog sektora, vlak nazvan „Connecting Europe Express“ (vlak za povezivanje Europe) prijeći će europski kontinent ovu jesen. Ovaj će specijalni vlak pokazati u realnom vremenu snagu željeznice u povezivanju ljudi i poduzeća, te važnost infrastrukturne politike EU-a za realizaciju navedenog.

Ruta je objavljena 9. svibnja 2021. na Dan Europe kada se slavi mir i jedinstvo te bliske veze koje su uspostavljene tijekom proteklih godina – kulturne, gospodarske i fizičke. Vlak za povezivanje Europe bit će dostupan za istraživanje mnogih spomenutih veza.

S početkom putovanja 2. rujna 2021. u Lisabonu i stanicama u više od 70 gradova u 26 država, vlak će povezivati portugalsko, slovensko i francusko predsjedanje Vijećem Europske unije te će završno stići u Pariz 7. listopada 2021.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je sljedeće: „Prelazeći Kontinent uzduž i poprijeko od Lisabona do Bukurešta i od Berlina do Pariza, vlak za povezivanje Europe prati rute koje nas drže na okupu – bilo da je riječ o državama, poduzećima ili ljudima. Uz to što predstavlja simbol povezivanja, ovaj je vlak i podsjetnik da nas još čeka dug put i puno rada prije nego što željeznica Europljanima postane željeni odabir prijevoza. Pozdravite vlak za povezivanje Europe na željezničkoj stanici u vašoj blizini i pridružite se događajima koji se odvijaju diljem našeg kontinenta.

Ovaj projekt predstavlja jedinstveni pothvat na način da uključuje Europsku komisiju i Europsku zajednicu željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), europske željezničke operatere, upravitelje infrastrukture i brojne druge partnere na razni EU-a i na lokalnoj razini.

Predsjednik CER-a i izvršni direktor Austrijskih saveznih željeznica Andreas Matthä istaknuo je sljedeće: „Putovanjem kroz 26 europskih država, vlak za povezivanje Europe je dokaz važnosti Europske godine željeznice. Zahvaljujem svim članovima CER-a na njihovom angažmanu u ovom ključnom projektu zajedno s Europskom komisijom. Kako bismo postigli naše klimatske ciljeve, trebamo dalje jačati vitalnost željeznice s više međunarodnih željezničkih usluga na duge relacije za putnike te isto tako moramo dosljedno prebacivati teretni promet na željeznicu.

Na svakoj će se stanici u sklopu događaja i aktivnosti prilagođenih lokalnim mjerama za COVID-19, pojasniti ključna uloga koju željeznica igra u našem društvu, ali također i izazovi koje željeznica mora savladati kako bi privukla više putnika i teretni promet.

 

Pozadinska informacija


Kao podsjetnik na manjak interoperabilnosti između pojedinih dijelova europske željezničke mreže, vlak za povezivanje Europe u stvarnosti se sastoji od tri različita vlaka kojima trebaju različite širine kolosijeka koje se koriste u Europi. Međutim, također će se demonstrirati vrlo dobra suradnja između željezničkih poduzeća i upravitelja infrastrukture u praksi.

Vlak za povezivanje Europe koji koristi standardnu širinu kolosijeka imat će šest vagona. Dva će ugostiti mobilne izložbe o raznim tehnologijama i inovacijama koje već poboljšavaju željezničko iskustvo te o tome kako EU podupire infrastrukturne projekte. Konferencijski, vagon, vagon-restoran, vagon za spavanje i vagon za dnevni boravak čine ostatak vlaka.

Poseban će vlak prometovati iberijskim kolosijekom u Portugalu i Španjolskoj a treći će prometovati baltičkim kolosijekom u Estoniji, Latviji i Litvi. Oba će se vlaka susresti tijekom rute s vlakom za standardnu širinu kolosijeka.

Već je potvrđeno pet konferencija te će se one održati tijekom rute ‒ u Lisabonu, Bukureštu, Brdu, Berlinu i Bettembourgu ‒ s pozivom na raspravu i debatu o ambicioznim ciljevima i akcijskim planovima za željeznicu koji su navedeni u Strategiji za održivu i pametnu mobilnost. Konferencije će biti usmjerene na infrastrukturnu politiku EU-a te će se naglašavati uloga transeuropske prometne mreže (TEN-T) u povezivanju ne samo Europe nego i vidova prijevoza.

 

Uskočite na vlak za povezivanje Europe!


Građani i organizacije koje su zainteresirane za organiziranje događaja ili aktivnosti tijekom rute pozivaju se da podijele svoje zamisli na info@connectingeuropeexpress.eu.

Za detaljan plan puta i redovite informacije o vlaku za povezivanje Europe kao i o Europskoj godini željeznice 2021., posjetite:

Posljednja izmjena: 12.07.2021.